Soms moet er voor een aanvraag bij de Rechtbank voor curatele, bewindvoering en/of mentorschap een onafhankelijke medische verklaring worden opgesteld. Dit mag niet door uw eigen huisarts worden gedaan. Dit mag alleen een zogenaamde VIA-arts. VIA staat voor “Vereniging van Indicerende en adviserende Artsen”. In dit register kunt u een VIA-arts opzoeken.
De executeur voert alles uit dat in het testament is bepaald en zorgt ook voor:
- het betalen van de schulden van de nalatenschap;
- het innen van de vorderingen;
- het ontruimen van de woning en eventueel de verkoop;
- de administratieve afhandelingen, zoals het opzeggen van abonnementen en het beëindigen van contracten;
- het doen van de belastingaangiften (inkomstenbelasting en erfbelasting), en
- tot slot de uiteindelijke verdeling van de gelden tussen de erfgenamen.
De regels waaraan een executeur zich moet houden zijn te vinden in het testament en boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. Worden de regels niet goed gevolgd, dan kan de kantonrechter eventueel worden ingeschakeld om de executeur te corrigeren. Daarnaast moet een executeur uiteraard het testament uitvoeren.
De langstlevende verwijst naar de persoon die als laatste overblijft na het overlijden van de andere partner. Over het algemeen was er tussen de partners sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Er wordt daarom ook wel gesproken van langstlevende partner.
SEBE kan voorzien in een professionele executeur. Het voordeel hiervan:
- het ontlast uw erfgenamen van deze zware taak;
- altijd de juiste juridische kennis en ervaring;
- onpartijdigheid;
- een professional werkt efficiënter en sneller.
Een meerderjarigen bewind wordt uitgesproken door de Rechtbank als iemand zelf niet of niet meer in staat is om zijn of haar eigen financiën te beheren.
Met een testamentair bewind kan een overledene bepalen dat een verkrijging uit de nalatenschap onder bewind staat. Denk bijvoorbeeld aan een oma die een legaat van € 20.000,- aan haar kleinkind maakt. Oma kan bepalen dat het kleinkind pas zelf over het bedrag mag beschikken als deze 25 jaar wordt en dat de ouders van de kinderen de bewindvoerder zijn. Omdat een dergelijk bewind in een testament wordt bepaald heet dit een testamentair bewind.
De executeur is belast met het afwikkelen van de gehele nalatenschap. Een uitvaart executeur heeft alleen de bevoegdheid om de uitvaart te regelen en mag zich niet bemoeien met de afwikkeling van de nalatenschap.
De uitvaart executeur hoeft niet dezelfde (rechts)persoon te zijn als de executeur. Veel mensen vinden het fijn om de afwikkeling van de nalatenschap aan een professionele executeur over te laten, maar de uitvaart door naasten te laten verzorgen voor een persoonlijk afscheid.
Een executeur wikkelt uw nalatenschap af en wordt benoemd in een testament. De taak van de executeur begint pas na uw overlijden.
Een levensexecuteur kan uw zaken regelen tijdens leven en is uw gevolmachtigde. De levensexecuteur benoemt u in een levenstestament.
Een executeur kan alleen in een testament worden benoemd. Als er geen testament is, is er dus ook geen executeur. In dat geval zijn de erfgenamen uitsluitend gezamenlijk bevoegd om de nalatenschap af te wikkelen. Als er veel erfgenamen zijn is het niet handig dat deze altijd alles samen moeten doen. De erfgenamen kunnen ervoor kiezen iemand aan te wijzen voor de afwikkeling. Dit aanwijzen gaat door middel van een volmacht. Deze volmacht wordt ook wel een boedelvolmacht genoemd. De persoon die met deze volmacht de nalatenschap gaat afhandelen heet de boedelgevolmachtigde.
Een erfgenaam heeft recht op (een deel van) de nalatenschap, maar is ook aansprakelijk voor de schulden en de verplichtingen. Een legataris heeft alleen recht op een specifiek goed of een bedrag uit de nalatenschap, zoals dat in het testament is omschreven. Een legataris is niet aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.
Een executeur moet bij de afwikkeling van een nalatenschap rekening houden met de wensen van de erfgenamen en deze volledig informeren over de afwikkeling. Het legaat wordt door de executeur afgegeven aan de legataris, waarmee het legaat is afgehandeld. De legataris heeft geen recht op inzage van het testament, wordt niet van de gehele afwikkeling op de hoogte gehouden en heeft geen inspraak op de manier van afwikkelen van de nalatenschap.
Een reserve-executeur wordt aangewezen om de taken van de executeur over te nemen als de oorspronkelijke executeur deze niet kan of wil uitvoeren. Een reserve-executeur wordt ook wel subsidiair executeur genoemd. Zo kunt u SEBE bijvoorbeeld tot reserve-executeur benoemen.
Een executeur of executeur testamentair is een persoon of rechtspersoon (zoals SEBE) die in een testament wordt benoemd om de nalatenschap af te wikkelen. De executeur voert de wensen uit van de persoon die het testament heeft opgesteld en zorgt voor de afwikkeling en de verdeling van de nalatenschap.
De hoofdelijke aansprakelijkheid van de executeur zorgt ervoor dat particuliere executeurs steeds vaker hulp inschakelen van een professional.
Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat de executeur persoonlijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor het nakomen van verplichtingen en schulden van de nalatenschap. Als een executeur fouten maakt (al is het maar door onwetendheid) of nalatig is in het afwikkelen van de nalatenschap, kan de executeur met zijn of haar eigen vermogen aansprakelijk worden gesteld.
Deze tekst kunt u alleen tegenkomen in de omschrijving van een legaat. Met vrij van rechten en kosten wordt bedoeld dat de erfbelasting die de legataris is verschuldigd ten laste van de nalatenschap komt. Staat er in de omschrijving van het legaat “niet vrij van rechten en kosten” dan wordt eerst de verschuldigde erfbelasting van het legaat ingehouden en het bedrag daarna aan de legataris overgemaakt (als het legaat een geldbedrag is).
Ja, dat mag. Als u een executeur in uw testament heeft benoemd, mag deze persoon na uw overlijden besluiten deze taak niet te aanvaarden. Ook daarom kan het verstandig zijn om een professionele executeur zoals SEBE te benoemen. Er is dan altijd iemand beschikbaar die uw nalatenschap afwikkelt.
Dit hangt af van wat er in het testament is bepaald. In recente testamenten is vaak standaard bepaald dat een executeur zijn of haar taak mag overdragen aan iemand anders. Het kan ook zijn dat de executeur het niet alleen wil doen en iemand als executeur toevoegt.
De door u benoemde executeur kan ziek worden of door andere omstandigheden niet in staat zijn om de taak op zich te nemen. Daarom is de bevoegdheid om een andere executeur toe te voegen of in de plaats te stellen handig, zodat de nalatenschap niet zonder een executeur komt te zitten.
Nee, u hoeft voor het opnemen in uw testament deze persoon of rechtspersoon (zoals SEBE) niet te informeren. Daar staat tegenover dat deze persoon na uw overlijden zonder opgaaf van redenen de taak mag weigeren. Daarom is het natuurlijk handig om degene die u benoemt hiervan wel op de hoogte te brengen.
Een executeur kan alleen worden aangewezen of benoemd in een testament. Soms wordt er ook gesproken over executeur testamentair. De toevoeging “testamentair” geeft aan dat de executeur uitsluitend kan worden benoemd in een testament.